Pada I lah...pada orang lain tak taulah kan...
Jadi...Selamat Mencuba....
Ingredients
160 gram fine sug
ar (mesin je sendiri gula kasar tu sampai halus)
1 pinch of salt (1/2 sudu teh)
2 teaspoon vinegar (cuka biasa )
2 table spoon corn flour
1 teaspoon vanilla essence
- Panaskan Oven 150 C
- Pastikan semua peralatan bersih dari air, minyak, butter..
- Pukul putih telur hingga kembang...(maknanya dah tak ada bahagian putih telur yang cair) guna kelajuan paling tinggi.
- Masukkan gula halus sedikit demi sedikit. Pukul guna kelajuan paling tinggi. sehingga berkilat dan adunan tak tumpah bila diterbalikkan...
- Masukkan cuka, dan pukul perlahan.
- Masukkan tepung jagung dan pukul perlahan
- Masukkan dalam piping bag bernozzle dan paipkan ke dalam paper cup mengikut bentuk yang anda suka.
- Bakar selama 40 minit atau sehingga pavlova betukar warna coklat muda.(bergantung kepada oven masing masing, kalau belum garing , tambahkan lagi masa.
- Setelah masak , biarkan dalam oven sehingga sejuk atau selam 20 minit. Keluarkan dan simpan dalam bekas kedap udara, boleh tahan seminggu.
Whipped Cream..
Beli je Ready to Whipped cream tu-Pukul guna kelajuan paling tinggi. sehingga kental...
yum menjilat jari...
Buah..
Hentam je buah apa pon nak guna....
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment