Assalamualaikum..
Dah lama tak update blog.
Nak up resepi daging masak hitam tapi bahan tak cukup...balun je apa yang ada.
BAHAN A
20 BIJI bebola daging
Sebiji bawang besar dipotong 4
BAHAN B dikisar
2 biji bawng merah besar
20 biji Cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1sudu besar lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
5 sudu besar kicap pekat
2 sudu gula
Garam secukup rasa
BAHAN C untuk tumis
5 sudu besar minyak masak
Sebatang serai
Sebatang kulit kayu manis
2 ulas bawang putih dihiris
Seulas bawang merah dihiris
CARA MEMASAK
1. Kisar halus bahan B dan perap dgn bahan A-daging.
2. Tumis bahan C dan masukkan semua bahan perapan A + B dan renih dgn api kecil hingga masak.
No comments:
Post a Comment